fredag 8 november 2013

Här kommer vikningen!

Oj så många fina kommentarer jag har fått på förra veckans kort!! Så himla glad jag blir :)

Tyvärr vet jag inte alls vad vikningen heter, MEN, jag har knåpat ihop en tutorial som visar hur jag gjorde :)


Men först vill jag visa en liten dekoration jag gjort.

Jag gjorde det här lilla decoupage-hjärtat i fredags för att ta med och lägga vid min farfars grav när jag var där  och tände ett ljus inför Alla Helgons Dag.

Hjärtat är i gips och det hade jag gjutit för länge sen. Nu plockade jag fram det, ett par servetter, decoupagelim och en stämpel från RoxStamps. Det gick på ett par minuter och jag är nöjd och glad över att kunna lägga denna fina dekoration hos Farfar.Så till min tutorial då!

Så här ser kortet ut när det är färdig:

 Jag gillar djupet som ramen ger kortet och även den söta spetskanten! Sen är det bara att dekorera efter tycke och smak.Jag använde färdiga blommor från prima, ett liten kvist med pyntebär och så några utstansade grenar med en punch från Nellie Snellen.1. Börja med att skära till ditt cardstock så det mäter 10"x10".

2.
Nu ska vi biga lite, jag har ritat på mitt papper så ni lättare ska se vart man ska biga, ni behöver ju inte rita. Biga vid 0,5", 1", 1½" och 2".

När du gjort en sida så vänder du pappret ett kvarts varv och gör samma sak.

Upprepa på alla fyra sidorna.

När du är klar ska du ha bigat alla linjer som jag har ritat på bilden ovan.


3.
 Nu ska vi biga ett extra veck men BARA ner till den innersta linjen och BARA på två av sidorna. Titta noga på bilden så ser ni vad jag menar.


4.
 Dax att klippa/skära bort de bitar som inte behövs. Det är fyrkanten i varje hörn. OBS klipp inte bort den extra linjen vi bigade.


5.
 Klipp upp den sista bigade linjen som på bilden.


6.
 Och klipp av så du bara har två rutor kvar på den lilla flärpen.


7.
 Vik alla de bigade vecken, använd gärna bonefolder så du får jämna fina veck.


8.
 Och så ska vi tejpa/limma ihop vår ram. Jag har använt en stark tejp, men det går lika bra att limma.


9.
 Och så viker vi ihop varje del och ser till att limmet/tejpen fäster ordentligt.


10.
 Å så en liten tejpbit på flärparna oxå.


11.
Och stoppa in den!

Vill du ha ett mönstrat papper som täcker hela botten av kortet så är det dax att fixa det nu. Jag väljer att göra en mindre pappersbit lite senare i tillverkningen.


12.
Jag plockar fram en kantstans och stansar ut fyra bitar som är 6".


 13.
Jag klipper till kanterna med ett litet snipp (inget exakt mått här utan man får ögonmåtta helt enkelt) och färgar in kanterna.


14.
Sen är det bara att limma/tejpa fast remsorna längs ramen. Jag tyckte det var lite svårt att få dem att fästa med tejpen så lim är nog att föredra här. 15.
Så där ja! Då är stommen klar och det är dax för papper och dekorationer.16.
 Nu har mitt kort fått en bakgrund och en ram runt om. Bakgrunden har jag klippt 4"x4" och ramen har jag gjort 5 3/4" (alltså lite mindre än 6") och så skurit ut en fyrkant ur den.

Man kan oxå göra fyra smala pappersremsor om man tycker det är krångligt att mäta ut fyrkanten.17.
Jag vill ha en fyrkant på distranskuddar inuti i min ram så jag skär till en fyrkant i cardstock och så använder jag den som blev över från ramen (fast jag har gjort den lite mindre) och fäster dem med 3D-kuddarna.18.
 Så där ja!


19.
 Och ytterligare en fyrkant på plats.


20.
 En kakservett och en rundel med stämpel från RoxStamps.


21.
 Lite blommor och blad. Och några pärlor i hörnen.


22.
När jag är helt färdig med kortet så skär jag till ett kortstomme (6"x12", bigar och viker på mitten) och tejpar fast min ram på det.


På det ursprungliga kortet gjorde tjejen remsor och klistrade fast runt om för att dölja de små flärparna på sidorna. Men jag tycker inte det stör så mycket, så det steget hoppade jag över :)Lycka till med korttillverkningen!

4 kommentarer:

 1. WOOW såå stilrent och snyggt!!
  Tusen tack för tutorialen!!
  Puhja det ser lite svårt ut för mig, man ska nog ta och göra mig ett försök ialf :)

  Ha det så gott fina Mio!!

  BAMSEKRAMAR MAJSAN

  SvaraRadera
 2. Jättefint kort.. Tack för att du tar dig tid att göra en tutorial..

  Kram Anna

  SvaraRadera
 3. Åh, så fint ditt gipshjärta blev! Tack för den fina tuten du gjort på kortet - nu kanske jag kan försöka ge mig på ett sådant oxå:).

  SvaraRadera
 4. Tusen tack för beskrivningen på kortvikningen! Ditt kort är ju ljuvligt vackert! Jag provade att vika ramen mycket mindre och inte lika djup så att den kan pryda framsidan på ett kort. Det blev jättefint, men jag är inte helt klar än. När det hamnar på bloggen ska jag självklart länka tillbaka till dig för att visa beskrivningen. Ha en underbar vecka!

  SvaraRadera