fredag 19 september 2014

En kortask till, nu med tutorial!

Nu kommer den utlovade tutorialen på kortasken jag visade förra veckan!

Denna gången blev det en ask med juligt tema :)

 Det fick bli i lite mer rustikt utförande med Craft-cardstock och juliga röda detaljer. Den härliga rosettdiesen från Marianne Design fick vara med den här gången oxå :) Den fick bo i ett lager av ovaler i olika färger och former. Lite julblomster utstansat med en dies från Spellbinders, blad och bling oxå. Jag tyckte inte att jag hade några metallhörn som passade i färgen, så jag embossade de jag hade hemma med Frantage embossingpulver. Gick hur bra som helst och snyggt blev det oxå :) Ser ni stjärnorna runt om på den vita ovalen? Det är de som blev över från rosetten, återanvänding är bra :)

Tjockt lager med Glossy Accents blev det på ramen från RoxStamps. Ett brett vitt band med stor rosett till stängningen. Liten söt snögubbe i ett band som hänger från ramen.Å så en biljett med stämpel från RoxStamps.

Den här gången har jag inte gjort något kort att ha i asken utan tänkte använda den till någon julklapp när det blir så dax:)Material:
Cardstock - Craft, Vit och Röd
Mönstrat papper - Fab Scrap - Christmas Music
Tejprunner
3D-kuddar
Band
3D-lack
Bling
Dies - Ram från RoxStamps, Biljetter från Tim Holtz, Julblommor Spellbinders och Rosett från Marianne Design
Infärgningsverktyg och Vintage Photo
Biljettstämpel från RoxStamps
Snögubbecharm
Metallhörn
Embossingdyna och Embossingpulver
Bladstans från Nellie SnellenÅ här kommer den lilla tutorialen där jag visar hur jag gjort:

 1. Jag börjar med att välja ut vilka papper jag vill ha. I det här fallet har jag valt Craft Cardstock som bas till själva asken, vit Cardstock som andra lager och ett mönstrat papper från Fab Scraps.


 2. Skär till 2 fyrkanter i storleken 14,5 x 14,5 cm. 3. Dela båda fyrkanterna på diagonalen, exakt kant till kant. 4. Skär även till två remsor som är 6 x 30 cm. 5. Biga långsidorna och en kortsidan 1 cm in från kanten. 6. På den kortsidan där vi bigat blev det en liten fyrkant mellan bigarveckan, dessa klipper vi bort. 7. Biga även en vikning vid 14,5 cm från kanten, OBS!!! Mät från den kortsidan som vi inte bigat och klippt i. 8. Klipp ett litet snipp upp till bigarvecket. 9. Nu är alla delar till asken klara.

Vik alla bigningar och släta till dem ett falsben. 10. Dax att montera ihop asken.

Fäst tejp/lim längs ena långsidan av remsan, var noga med så att du lägger tejp/lim nära kanten, annars blir det glapp där när asken är färdig. 11. Och så är det bara att måtta och fästa triangeln på remsan. Det är lättast att börja med en sida som jag gjort på bilden. 12. Platta till med falsbenet så tejpen/limmet fäster ordentligt.13. Ett litet hörn av kanten sticker ut, den klipper vi bort! 14. Å så nästa sida oxå. 15. Gör den andra triangeln oxå, men tänk till så du får de små flärparna i änden av den långa remsan åt varsitt håll, titta hur jag lagt dem på bilden. 16. Lägg tejp/lim på den lilla flärpen och fäst ihop dina två delar,17. Om man vill kan man skära till en extra liten bit, biga den på mitten och fästa den över vikningen så det blir lite stadigare. 18. Nu när båda delarna är fastsatta så plockar vi fram de två andra trianglarna och fäster dem på samma sätt som tidigare så vår ask blir färdig. 19. Har du gjort rätt nu så ska din ask se ut så här! 20. Om man vill stänga asken med en magnet/kardborre så använder man den lilla flärpen och fäster stängningen på.

Men jag vill ha ett band med rosett som stängning så jag klipper helt enkelt bort den lilla flärpen :) 21. Dax att skära till delarna till lager nr: 2. Det är en fördel att ha för asken blir mer stadig.

1 st fyrkant 13,5 x 13,5 cm
4 st remsor 14 x 3,5 cm 22. Dela fyrkanten på diagonalen, exakt mellan hörnen på samma sätt som du gjorde trianglarna till asken. 23. Och så bitarna i det mönstrade pappret.

1 fyrkant 12,5 x 12,5 cm
4 remsor 13,5 x 3 cm 24. Dela även den här fyrkanten på diagonalen.

Om du vill färga in kanterna lite är det dax att göra det nu. 25. Sätt tejp på dina bitar och fäst det mönstrade pappret på cardstocken.
26. Och fäst dem på askens fyra sidor.
27. När jag fäst alla panelerna så är det dax att göra hål för bandet som jag ville ha som stängning.

Jag klipper till två bitar band och knyter en knut i ena änden.

Jag mäter noga så jag får hålet i mitten, annars blir asken sned när man knyter rosetten. Och så gör jag ett hål på varje sida om öppningen.28. Till trianglarna har jag använt 3D-kuddar, både på det mönstrade pappret och den vita cardstocken. Blir en fräck effekt på asken tycker jag :)
29. Trä i bandet genom hålen och låt knuten vara stoppet. Knyt en vacker rosett för att hålla asken stängd.

Nu återstår bara det roliga, att dekorera!!

Lycka till!!


3 kommentarer:

 1. Oh, tack snälla för tuten! har sneglat på de fina askarna länge och så gärna velat göra en själv! Verkligen uppskattat! :-)
  Kram
  //Cattie

  SvaraRadera
 2. Jättefin!! Och en jättebra beskrivning, det här måste jag testa, Tack!

  SvaraRadera
 3. Vilken trevlig idé! Och tydlig och fin tutorial, som vanligt! Kanske orkar och har tid att testa den nu när jag är sjukskriven!
  Kram!

  SvaraRadera