fredag 28 februari 2014

Tutorial - Vattenfallskort

Blev lite sugen på en rolig kortvikning så idag bjuder jag på ett vattenfallskort :) Det var superläääängesen jag gjorde ett sånt, och ibland kan det vara riktigt roligt att gå tillbaka till gamla saker man provat tidigare.

Det här kortet kommer att skickas till en släkting som fyller år i nästa vecka och jag gillar verkligen den våriga känslan. För visst är väl ändå våren på väg nu?

Okej, då börjar vi :)

 1. Jag väljer ut papper och plockar fram min skärmaskin.


 2. Jag skär till en kortstomme (6"*12" och viker på mitten) och lite papper att dekorera med. 3. Jag skär till en remsa av cardstock och klär den med ett matchande papper. Måttet på den här remsan är inte så viktigt. Jag har tagit en bredd som jag tycker är snygg och sen gjorde jag den lika lång som kortet. 4. Jag mäter ut mitten på remsan för att göra hål för öljetter. 5. Å så hålen. 6. Jag lägger remsan där jag vill ha den på kortet och ritar av även de hålen. Men jag gör bara hål i två av lagerna. Den vita kortstommen lämnar jag som den är. 7. Å så sätter jag fast öljetterna. 8. Då ser baksidan ut så här! 9. Jag limmar fast alltihopa på min vita kortstomme.
 10. Jag plockar fram en dies och stansar ut 3st former.
11. På två av dem skär jag av toppen så att översta sidan blir alldeles slät och jämn. Man behöver inte göra det här steget, utan man kan istället välja att limma fast dem lite längre ner. Men jag tycker det blir snyggare så här :) 12. Dax att göra själva remsan som styr vattenrfall-effekten.

Jag har mätt mina fyrkanter som jag stansat ut och de är strax över 2½" så för att få bra passform och stabilitet på mitt kort skär jag till en bit som är 2½"*12". Längden kommer vi sen att justera efter vårt kort.

Jag bigar min remsa vid 2,½" och vid 3" och vid 3½".

Vill man ha fler sidor/flärpar i sitt vattenfall är det bara att biga flera veck vid varje ½". 13. Nu ser remsan ut så här. Vik dina bigningar lite åt båda hållen får att mjuka upp vecken och få vattenfallet att löpa smidigare. 14. Nu ska vi tejpa fast en av de formerna vi stansade ut på remsan. Det är viktigt att man fäster den preciiiiis under vikningen, ingen tejp får heller komma på vikningen, då kommer inte vattenfallet att funka. 15. Titta nog på bilden så ser ni att jag satt min "fyrkant" precis under vecket.
16. Fäst de övriga två fyrkanterna på ditt vattenfall. 17. Så där ja! 18. Jag vill ha lite mönstrat papper på mina fyrkanter för att matcha kortet.

Jag rundar hörnen och färgar in kanterna oxå. 19. Nu är vårt vattfall klart! Nu ska vi bara montera det på vårt kort oxå :) 20. Jag trär den långa delen under själva pappersremsan som vi fäste med öljetter tidigare och måttar hur lång jag vill ha den. Här varierar jag mig, ibland får den sticka ut utanför kortet och ibland gör jag den lite kortare.

Jag markerar med en penna hur lång jag vill ha den och skär sedan bort överflödet med min skärmaskin. 21. Och så skär jag till en liten bit mönstrat papper och fäster den. 22. Idag känner jag för en liten bandsnutt som visar att man ska dra i den för att få vattenfallet att röra på sig. Så jag märker ut mitten, gör ett hål och fäster bandsnutten med en brad. 23. Så där ja! Nu lägger jag upp vattenfallet som tidigare, och måttar med ögat så jag får det exakt på den plats jag vill ha det! 24. Utan att flytta vattenfallet ur position så lyfter jag upp alla flikarna och fäster ett par remsor tejp som ska hålla vattenfallet på plats. 25. Klart! Om vi gjort rätt nu så ska det gå att dra i bandsnutten och få flikarna i vattenfallet att röra på sig. 26. Lite dekoration vill jag ju så klart ha på mina flikar oxå.

Det här steget kan man göra innan man limmar fast dem om man vill, det är nog lite enklare, men jag tycker det är svårt att inte veta hur det blir på det färdiga kortet, så jag gör det nu istället :)

Jag stansar ut 3 ramar och färgar in kanterna. 27. Fäster den första på översta fliken med lite Glossy Accents. 28. Sen stansar jag ut 2 fjärilar, färgar kanterna och limmar ihop dem. 29. Sen fäster jag fjärilen i ramen och lägger på ett lager Gossy Accents. 30. För sida nr 2 i mitt vattenfall, väljer jag en liten stämpel. Det här är en minimagnolia som följde med ett nummer av Magnolia-tidningen.

Jag stämplar på akvarellpapper och målar med mina distresspennor. 31. Å så fäster jag min lilla bild och ramen på den mittersta sidan i mitt vattenfall. 32. På sista sidan vill jag ha en text, så jag stämplar och embossar den innan jag limmar fast det hela på sista sidan. 33.Lite rosor och en utstansad bladranka fick räcka som dekoration. Och insidan lämnade jag helt vit.Å så här blev då det färdiga kortet!
 Mönstrat papper från Reprint, vit och kraft-färgad cardstock. Rosor, rullblommor och utstansad bladranka. Fjärilen på första sidan och tittar man noga så ser man att jag lackat med Glossy Accents på den översta.
 Den lilla Magnolian färglagd med Distresspennorna. Å så den fina texten från Bildmålarna som jag stämplat med brun dyna och embossat.Och så här ser kortet ut när hela vattenfallet är utdraget.


Material:
Vit och Kraft cardstock
Akvarellpapper
With love - Fluttering Heart - Reprint - Jag har använt både fram och baksidan
Öljetter
Brad
Dies från RoxStamps
Distresspennor: Stormy sky - Weathered wood - Crushed olive - Tattered rose - Tea dye - Worn lipstick - Victorian velvet
Archvial ink pad - Sephia
Glossy Accent
Stämpel från Bildmålarna
Clear embossingpulver
Rosor
Fjärilspunch
Hörnrundarpunch


2 kommentarer:

  1. Hej, det var med förtjusning jag följde tillverkningen av ditt kort. Resultatet blev ett fantastiskt kort tycker jag.
    Hälsningar Eva Persson

    SvaraRadera
  2. Super läckert :) tack för inspirationen

    SvaraRadera